Resultaten
Flexwoningen in Tongelre

Aan de Quinten Matsyslaan in Tongelre verrijzen eind 2018/begin 2019 twee hofjes met 43 flexwoningen. In niet meer dan een paar weken tijd. Hoewel er op het terrein nog niets te zien is, is de bouw al begonnen. De houten huizen worden namelijk gebouwd in timmerfabriek Houkesloot in Sneek. Compleet met badkamer, keuken, leidingen en installaties. 

Met de realisatie van de 43 Cubestee-woningen (samentrekking van kubus en bedstee) levert Sint Trudo een vernieuwende en dringend noodzakelijke aanvulling op het woningaanbod in het Eindhoven. Het gaat hier om compacte studio’s (32m2) en appartementen (59m2), met name bedoeld voor starters, uit de buurt en van elders. Voor een vijftal woningen wordt gedacht aan jongeren met een licht autistische beperking, die hier onder begeleiding van Stichting Futuris kunnen wonen. Ook voor andere groepen die dringend en snel woonruimte nodig hebben, zoals expats en mensen die gescheiden zijn, biedt dit nieuwe woningconcept uitkomst.

De houten units komen helemaal ‘af’ uit de timmerfabriek, compleet met elektrische bedrading, installaties (gasloos), badkamer en keuken. In één dag tijd worden ze op locatie afgemonteerd.

Kant en klaar uit de fabriek

De Cubestee is een ontwerp van architectenbureau Onix NL en Friso Bouwgroep uit Sneek. De houten woning – in Eindhoven eerder al te zien op het Stadhuisplein tijdens de Dutch Design Week 2016 – meet zes bij zes meter voor tweepersoonshuishoudens, de helft daarvan voor mensen die in hun eentje wonen. De 43 woningen worden geplaatst rond twee hofjes, omringd door een parkje. De houten units komen helemaal ‘af’ uit de timmerfabriek, compleet met elektrische bedrading, installaties (gasloos), badkamer en keuken. In één dag tijd worden ze op locatie afgemonteerd.

Tijdelijk, voor tien jaar

Het gaat hier om tijdelijke woningen; de Cubestee’s worden voor een periode van tien jaar geplaatst. Permanente bebouwing is op deze plek niet toegestaan, omdat de locatie binnen de geluidscirkel van DAF valt, ver aan de andere kant van het kanaal. Voor bestaande en tijdelijke bebouwing is dat kennelijk geen bezwaar. Voor de huidige bewoners van de buurt evenmin, want niemand klaagt hier over geluidsoverlast. De woningen zijn echter van zulke kwaliteit dat ze veel langer dan die tien jaar meegaan. Ze kunnen na die periode dan ook prima op een andere plek worden hergebruikt.

Lage huurprijzen

De eerste Cubestee’s worden in december geplaatst, in januari kunnen ze alle 43 worden verhuurd. De huurprijs van de kleinere units bedraagt minder dan € 450 (de laagste huurtoeslaggrens), de tweepersoons-units komen rond de € 600 (kale huurprijs).