19 verdiepingen tellende toren, zo’n 70 meter hoog, goed voor 185 woningen
Haasje Over is ontworpen door de Amsterdamse architect VMX. Het stoere gebouw past bij het industriële karakter van Strijp-S. De basis van het gebouw bestaat uit een robuuste toren. Vanuit de toren zijn door middel van bruggen twee verbindingen aangegaan met de bestaande omgeving.
foto: Norbert van Onna
Het ‘Haasje’ is een bruggebouw van twee woonlagen, dat zich over de bestaande skatehal uitstrekt. Het andere spectaculair element is een verbindingsbrug dat overspant naar het aangrenzende gebouw Anton. Die brug is een groot buitenterras voor de bewoners van Haasje Over en vormt samen met de ruimte in de toren een van de gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw. En dat met een fenomenaal uitzicht over Strijp-S.
Hoe ziet het er uit?
In de 19 verdiepingen tellende toren, zo’n 70 meter hoog, zijn 137 loftwoningen van 50 m2 en 3,5 m hoog. De brug over de skatehal biedt ruimte aan een kleine 50 brugwoningen, waaronder 4 friendswoningen. Allemaal sociale huur, zoals ook de rest van Trudo’s woningen op Strijp-S. De brug over de skatehal heeft een compleet glazen gevel waardoor het zicht op de omgeving geweldig is. De lofts in de toren hebben ook een spectaculaire view over Eindhoven door middel van een gigantisch raam waar in gezeten kan worden.
Relaxed boven de skatehal
Op de vierde verdieping, waar het gebouw zich uitstrekt over de skatehal, loop je een rondje in het binnenhof. Deze heeft aan de ene zijde een relaxed buitenterras, en aan de andere zijde een gemeenschappelijke binnenruimte. Die is, met een vrije hoogte van zes meter, uitermate geschikt voor activiteiten met medebewoners, vrienden of familie.
Glazen brug
Op de tiende verdieping steek je via een glazen brug over naar de daktuin van het naastgelegen gebouw Anton. Hier lopen binnen en buiten geleidelijk in elkaar over. De binnenruimte is voorzien van een keuken, waar een gezellig diner of barbecue zo is geregeld. Kortom, een gezamenlijke ruime binnen en buitenruimte waar veel activiteiten plaats kunnen vinden.
Leuk om te weten
Elk gevelelement met het grote raam is in de fabriek gemaakt. Op de bouw zijn deze elementen als blokken op elkaar gezet.
In het gebouw zijn de wanden voornamelijk ruw beton gehouden. Dit geeft een stoere uitstraling en past goed bij het karakter van het gebouw.
De naam Haasje Over is ooit als werknaam bedacht, maar is door de tijd heen gebruikt gebleven.
Alle woningen zijn aangesloten op stadsverwarming en op het dak van de brug over de skatehal bevinden zich ook nog eens zonnepanelen.
Bovenop het dak van Haasje Over komt een duurzaam PowerNEST. Deze wind- en zonne-energie-generator voorziet een groot deel van het gebouw van duurzame stroom.