Resultaten
Alles over tuinonderhoud

Als huurder heb je niet alleen zorg voor het interieur van jouw huis, maar ook voor de tuin. Een goed bijgehouden tuin zorgt voor meer woongenot. Het onderhoud van de tuin de verantwoordelijkheid van jou als huurder. Je maait het gras, verwijdert onkruid en snoeit regelmatig heggen, struiken en ander groen.

Op deze pagina vind je meer informatie over:

 Kapvergunning 

Wil je een boom in je tuin kappen, dan heb je altijd toestemming van ons nodig. Trudo geeft alleen toestemming tot het kappen van een boom, als deze schade veroorzaakt aan de woning of een gevaar oplevert voor de omgeving. Daarnaast heeft de gemeente Eindhoven ook duidelijke regels rond het kappen van bomen. Dus zelfs met onze toestemming kan het voorkomen dat je alsnog een kapvergunning moet aanvragen.

De regels van de gemeente rondom het kappen van bomen zijn wat versoepeld. Meestal heb je geen kapvergunning meer nodig, al betekent dat niet dat je zomaar elke boom mag kappen. Op de groene kaart van de gemeente staat aangegeven welke bomen als waardevol zijn aangemerkt. Staat jouw boom op deze kaart als waardevol aangemerkt, dan moet je voor het kappen ervan wél een kapvergunning aanvragen.

Het vergroenen van de stad is een belangrijk thema voor de gemeente Eindhoven. Daarom heeft de gemeente ook een aantal groene gebieden in de stad aangewezen op de groene kaart. Ligt jouw tuin in één van deze gebieden, dan heb je ook een vergunning nodig voor het kappen van bomen. Bekijk hier alle informatie over het kappen van bomen én de groene kaart van de gemeente Eindhoven. Overigens heb je voor kleine bomen – bomen waarvan de omtrek van de stam op 1,30m hoogte kleiner is dan 30cm is – helemaal geen kapvergunning nodig. 

Aanvragen kapvergunning

De eigenaar van de grond moet een kapvergunning aanvragen: dat zijn wij dus. We proberen het kappen van bomen zoveel mogelijk te vermijden, maar als er echt sprake is van overlast of een gevaarlijke situatie, dan kijken we eerst of snoeien een oplossing is. Als dat niet zo is, dan kan Trudo jou een machtiging geven om zelf een kapvergunning aan te vragen. Hiervoor moet je een schriftelijk verzoek indienen bij ons, gebruik hiervoor het formulier 'Kapvergunning aanvragen'. Na ontvangst van de machtiging moet je de kapvergunningsaanvraag schriftelijk bij de gemeente indienen.

 

 

Japanse duizendknoop

Heb jij weleens gehoord van de Japanse duizendknoop?  Er is een kans dat deze snelgroeiende plant in jouw tuin voor komt. De Japanse duizendknoop is een mooie plant, maar kan ook gevaarlijk zijn voor jouw huis en tuin. De wortels groeien overal, verspreidt zich snel en kunnen in kieren, scheuren en holle ruimtes zitten. Daardoor kunnen ze jouw woning, schuur of terras beschadigen. We zien daarom deze plant liever niet rond onze woningen.

Herkennen

Hoe weet je of de Japanse duizendknoop in jouw tuin groeit? Het begint bij het herkennen van de plant. De plant heeft holle stengels en het blad staat zigzaggend op de tak. Daarnaast hebben de wortels witte uitlopers en zijn ze van binnen oranje van kleur. In elk seizoen ziet de plant er anders uit.

Maart en april

De Japanse duizendknoop komt uit de grond met kleine rode knoppen en blaadjes met rode nerven.

Mei tot en met juli

Het blad van de plant is zo groot als een hand en heeft een frisgroene kleur met rode bladstelen.

Vanaf augustus

De plant krijgt witte bloemen. De planten zijn vaak zo’n twee tot drie meter hoog.

 

Bestrijden

Groeit de Japanse duizendknoop in jouw tuin? Dan is het belangrijk om deze te verwijderen. De plant heeft maar een kleine doorgang nodig om te kunnen groeien, en dus schade aan te richten aan jouw woning, schuur of terras.

Om verspreiding van de Japanse duizendknoop tegen te gaan, moet je de volgende stappen volgen:

  1. Graaf de wortels en wortelresten volledig uit. Deze groeien vooral in de bovenste dertig centimeter van de grond. Daarbij is het belangrijk om een greep of riek te gebruiken. Dit voorkomt namelijk dat wortels afbreken in de grond. Kleine stukjes wortel kunnen weer uitgroeien tot nieuwe planten.
  2. Gooi alle bladeren en wortels altijd bij het restafval en niet in de groene gft-bak. Via het restafval wordt de plant verbrand en is er geen kans tot verdere verspreiding.  
  3. Blijf alert en voorkom verspreiding. Controleer regelmatig de tuin op nieuwe groei van de plant. Door snel te reageren en nieuwe planten te verwijderen raken de wortels van de plant uitgeput. Uiteindelijk zal de plant niet meer groeien.

Tips:

  • Gebruik een snoeischaar voor het afknippen van de planten en geen grastrimmer of bosmaaier. Dit versnelt namelijk de aanmaak van wortels en de kans op verspreiding is dan groter.
  • Maak na afloop het gereedschap goed schoon. Leg het niet zomaar in de tuin of op het gazon, maar bijvoorbeeld op de tegels. Klop je kleding en schoenen goed af met een stoffer of bezem.
  • Waarschuw de buren. Als je de plant hebt bestreden, kan het zijn dat de plant een paar meter verderop weer opkomt. De wortels zoeken naar een nieuwe geschikte plek om te groeien. Om er helemaal van af te komen is het slim om de buren te waarschuwen.  
  • De Japanse duizendknoop in de openbare ruimte, zoals parken of langs de weg, gezien? Maak dan een melding via de BuitenBeter app