Resultaten
Sta een vluchteling bij met raad, daad en gezelligheid

Trudo’s Vluchtelingenmentorproject helpt nieuwkomers vooruit

‘Supporting People’ gaat bij Trudo verder dan het aanbieden van een woning. We willen dat iedereen een eerlijke kans krijgt om verder te komen in het leven, zeker onze huurders voor wie dat minder makkelijk of vanzelfsprekend is. Dat geldt ook voor statushouders; vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Om deze nieuwkomers zich zo snel mogelijk thuis te laten voelen, hebben we het Vluchtelingenmentorproject in het leven geroepen. Een buurtbewoner wordt gekoppeld aan de nieuwkomer en helpt hem of haar met het vertrouwd raken in de nieuwe omgeving.

Nieuwe start

Statushouders zijn mensen die zijn gevlucht voor bijvoorbeeld oorlog of vervolging, en die in Nederland mogen blijven. Het is voor hen vaak lastig om opnieuw te beginnen. In een vreemde cultuur op een nog onbekende plek. Ook in Eindhoven starten elk jaar meerdere statushouders aan een nieuw leven. Vanuit onze missie ‘Supporting People’ helpen wij de statushouders daar graag bij op weg. We doen meer dan alleen het toewijzen van een woning. Wij willen namelijk dat de nieuwkomers zich thuis voelen en deel uit maken van de samenleving. Daarom zijn wij in 2017 het Vluchtelingenmentorproject gestart. Inmiddels helpen ruim 40 mentoren nieuwkomers met succes vooruit.

Raad, daad en gezelligheid

De mentor helpt de nieuwkomer zich zo snel mogelijk thuis te voelen en vertrouwd te raken in zijn of haar nieuwe omgeving. Door ze bij te staan met raad, daad en gezelligheid. Het gaat om ondersteuning bij praktische zaken  die voor Nederlanders heel logisch zijn, maar waar een nieuwkomer zijn weg nog in moet vinden. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van brieven van de overheid en het uitleggen van ongeschreven gedragsregels. Maar het is ook ondersteuning op sociaal vlak. Je kunt samen deelnemen aan een activiteit in de wijk, de markt bezoeken of iets anders leuks doen. Dat is helemaal aan jullie!

Bijspringen als vluchtelingenmentor, iets voor jou?

Als je je aanmeldt als mentor voor ons Vluchtelingenmentorproject, koppelen wij je aan een nieuwkomer bij jou in de buurt. Er volgt een kennismaking, om te ontdekken of het klikt tussen jullie. De ondersteuning die je als mentor kunt bieden is heel divers en vraagt zo’n twee uur per week van je tijd. Daar staan wel een paar mooie dingen tegenover: een dankbare buurtgenoot, een enorm goed gevoel én een vrijwilligersvergoeding.

De taken van een mentor zijn grofweg te verdelen in drie categorieën:

  • het wegwijs maken in de buurt en Eindhoven;
  • hulp bieden bij dagelijkse activiteiten;
  • begeleiden bij het integreren in de Nederlandse samenleving.

Dat klinkt misschien als een hele onderneming, maar valt in de praktijk reuze mee. Eigenlijk moet je vooral het hart op de goede plaats hebben, openstaan voor nieuwe mensen en andere culturen, en de weg goed kennen in je eigen stad. Trudo zorgt voor de juiste match en passende begeleiding. Hierbij werken we samen met onder meer Vluchtelingenwerk Nederland en WIJeindhoven.

Aanmelden

Wil jij graag iets betekenen voor de nieuwkomers in onze stad? Meld je dan aan. Schrijf een korte motivatie en stuur die naar wonen@trudo.nl met als onderwerp ‘Trudo Vluchtelingenmentorproject’. Ervaring is zeker niet noodzakelijk, maar als je al eens eerder (als vrijwilliger) met vluchtelingen of statushouders hebt gewerkt, lezen we dat natuurlijk graag.

Ervaringen

Benieuwd wat het betekent op mentor te zijn? En hoe nieuwkomers de hulp van een mentor ervaren? Lees hieronder de ervaringen van verschillende mentoren en vluchtelingen:

Vluchtelingenmentor