Resultaten
Koen

Koen is een van onze mentoren van het eerste uur. Al een aantal jaren begeleidt hij met plezier nieuwkomers in de Nederlandse samenleving. Koen: “Het is een leuk project en het vervult een goede rol. Vooral voor mensen die veel nare dingen hebben meegemaakt, kan integratie moeizaam verlopen. Dan kun je als mentor echt verschil maken.”

Volgens Koen heeft de formele hulpverlening zo haar beperkingen. De medewerkers van instanties hebben vele zaken onder hun hoede, er is beperkt tijd, budget en dus beschikbaarheid en aandacht. Koen: “In dit mentorenproject heb je meer zekerheid dat een begeleider voor langere tijd betrokken kan zijn bij een nieuwkomer. Dat heeft echt een toegevoegde waarde. Ook is de begeleiding informeler waardoor je meer onderlinge verbinding krijgt.”

Derde traject

“Ik ben nu voor de derde keer aan een statushouder gekoppelde. Ik sta er heel erg open in. Ik vind het leuk om te doen, je komt eens ergens anders achter de voordeur en krijgt wat mee van de cultuur. Afkomst, vrouwen, mannen, hele families, het maakt voor mij niet uit. Ik heb maar één voorwaarde voor begeleiding; diegene moet het zelf ook willen. Het leuke van deze manier van werken vind ik de vrijheid die je hebt. Ik heb een eigen bedrijf en ik kan best wel een aantal uurtjes per maand inpassen. Je kunt het traject samen met degene die je begeleidt invullen.” 

Een kwestie van doen

“Voor mensen die overwegen om mentor te worden, zou ik willen zeggen: probeer het gewoon! Begeleid vanuit wat jij kunt. Het is vooral een kwestie van doen. Je ontmoet elkaar, probeert wat, kijkt hoe de ander daarop reageert en neemt dan de volgende stap. Het enige wat je hoeft te hebben, zijn goede intenties. Bovendien gaat het echt niet alleen maar om problemen oplossen. Samen een rondje door de stad lopen of iets bezoeken, dat kan ook heel fijn zijn. En heb je vragen, dan staat Trudo voor je klaar.”

Anders

“Ieder traject is anders. Meestal wijst het zichzelf wel, en af en toe is het belangrijk om je grenzen aan te geven. Mensen kunnen ineens al hun problemen op je bord leggen. Bijvoorbeeld wanneer iemand voor het eerst in onze complexe digitale samenleving terechtkomt. Dat kan een enorm verschil zijn met de situatie in het thuisland. De hulpvraag van zo iemand is eigenlijk oneindig. Diegene heeft misschien niet eens ervaring met het openmaken van de post, het betalen van de huur. Besef dat je kunt helpen, maar niet alles hoeft op te lossen.”

“Mensen kunnen echt opbloeien na enige tijd. Daar heb je dan aan bijgedragen en dat is een ontzettend goed gevoel.”

Opbloeien

“Ik hoor overwegend positieve verhalen, ook van andere mentoren. Dat mensen mede dankzij dit project werk vinden, hun inburgering halen, beter Nederlands spreken, Nederlandse vrienden maken, iemand hebben om mee te praten. Mensen kunnen echt opbloeien na enige tijd. En dat is natuurlijk super. Daar heb je dan aan bijgedragen en dat is een ontzettend goed gevoel.”

Koen staat er voor open om van gedachten te wisselen met mensen die de rol van mentor overwegen.

Ben jij enthousiast geworden en wil je ook iets betekenen voor een ander? We zijn altijd op zoek naar enthousiaste en sociale mentoren. Voor meer informatie kun je terecht op deze pagina