Resultaten
wo 04 sep 2024

Aan de slag als Vluchtelingenmentor

Iedereen verdient een kans om iets van zijn of haar leven te maken. Voor een groot deel van onze huurders en Slimmer Kopers gaat dat gelukkig aardig vanzelf, maar sommige van hen kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Dat geldt vaak ook voor statushouders: vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Om deze mensen een fijne start te geven hebben wij het Vluchtelingenmentorproject in het leven geroepen. We koppelen hierbij een Eindhovenaar aan een nieuwkomer om diegene vertrouwd te laten maken in zijn of haar nieuwe omgeving. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe mentoren. Iets voor jou? Neem dan eens een kijkje op deze pagina voor meer informatie. Benieuwd naar ervaringsverhalen? Anita, Bas, Koen en Peter gingen je al voor als vluchtelingenmentor. Ieder van hen heeft een eigen verhaal en eigen redenen waarom ze meedoen aan het Vluchtelingenmentorproject.

Anita

Anita hielp de hoogzwangere Silva op weg toen ze in Nederland aankwam. “Mijn hulp was meer dan welkom. Ik ben met haar de belangrijkste dingen gaan regelen, zoals met de verloskundige en het ziekenhuis.” Anita heeft zelf ook in het buitenland gewoond en weet maar al te goed hoe het is om in een land terecht te komen waar je de taal niet spreekt en de weg niet weet. “In Nederland is alles geregeld volgens bepaalde systemen en als je dat niet kent, kan dat heel ingewikkeld zijn.” Meer weten over Anita en Silva? Lees hier hun verhaal.

Bas

Bas werd door Trudo gevraagd om mentor te worden in het Vluchtelingenmentorproject. Daar hoefde hij niet lang over na te denken, want hij werkt graag aan een betere wereld. “Het is een nuttig programma en vooral ook leuk om te doen. Je kunt echt het verschil maken in iemands leven, veel leren en ervaren. En het levert je nog een vriend op ook.” Lees hier meer over hoe Bas Yahya op weg helpt in Nederland.

Koen

Koen is al meerdere keren gekoppeld aan een statushouder als mentor.  “Je kunt als mentor echt het verschil maken. Je bent voor langere tijd betrokken bij een nieuwkomer en de begeleiding is ook informeler waardoor je meer onderlinge verbinding krijgt. Dat is echt van toegevoegde waarde!” Het advies van Koen is dan ook: probeer het gewoon! Het gaat niet alleen om het oplossen van problemen, maar een rondje door de stad lopen is ook al heel waardevol. En heb je andere vragen, dan staat Trudo altijd voor je klaar. Meer overtuiging nodig om mee te doen? Lees dan hier verder of lees hier het verhaal van Koen en Tamer.

Peter

Peter en Ali kenden elkaar al voordat ze aan elkaar werden gekoppeld door Trudo. “Door het mentorproject heb ik zelf ook een aanspreekpunt bij Trudo. Dat is prettig en handig.” Peter helpt Ali met praktische zaken, zoals het uitleggen van ingewikkelde brieven. Maar ook met het uitleggen van ongeschreven regels, zoals het vieren van een verjaardag. “Zo leer ik hem meer over onze cultuur en leer ik ook over zijn cultuur.” Lees hier het hele verhaal van Peter en Ali.