Resultaten
do 22 nov 2018

“Als het echt koud wordt, kruipen we gewoon lekker dicht tegen elkaar”

“Als het echt koud wordt, kruipen we gewoon lekker dicht tegen elkaar”

Bij Sint Trudo draait alles om Supporting People. Alles wat we doen, doen we om mensen vooruit te helpen in het leven. Bijvoorbeeld door hun woning te verduurzamen, zodat ze meer comfortabel wonen tegen lagere maandlasten. Maar als iemand daar liever geen gebruik van maakt, dan respecteren we dat ook. Zoals in het geval van Jan Peijnenburg en Threes van Dijck. “Wij vinden het verduurzamingsaanbod van Sint Trudo echt sympathiek en we begrijpen dat het voor de corporatie makkelijker en efficiënter is als iedereen meedoet. Maar wij hebben geen tijd voor allerlei sloop- en bouwwerkzaamheden. Ons leven zit gewoon te vol!” 

Een halve eeuw in de Sint Bonifaciuslaan

Jan Peijnenburg (88 jaar) en Threes van Dijck (92 jaar) huren een woning in de Sint Bonifaciuslaan in Stratum. Al bijna een halve eeuw! Hun huurcontract dateert van 1970, toen ze startten met een huur van fl 141,60 (gulden!). Inmiddels betalen ze € 463,10 per maand. “Wat nog steeds heel weinig is voor zo’n fijne woning,” vindt Jan. Inderdaad een fijne woning. Beneden een gezellige woonkamer en keuken. Boven drie slaapkamers en de badkamer. Veel authentieke details, zoals bakelieten deurklinken, muurtjes van beton-email in toilet en douche en flessenbodem-glas in de voordeur. Het meest genieten Jan en Threes nog van hun heerlijke tuin met weelderige planten en bloemen, volières met duifjes en kanaries, een vijver met visjes en een hoge Leyland-boom die majestueus uittorent boven Stratum. De tuin loopt letterlijk door in de woonkamer. Ieder jaar worstelt een hardnekkige trompetroos zich via kruipruimte en spouw naar binnen, om zich daar over de muur een weg te banen in de richting van een fraaie portretfoto van de jonge Threes. “Nog een reden om niet te isoleren,” lacht Jan.

Match made in heaven 

Natuurlijk is die trompetroos geen echte reden, ook al hebben Jan en Threes beiden een enorm ontzag voor de natuur. Een letterlijk heilig ontzag. Ze zijn man en vrouw van God en hun samenzijn is onmiskenbaar een ‘match made in heaven’. Jan was priester toen hij 50 jaar geleden maatschappelijk werkster Threes ontmoette. Priester of niet, de vonk sloeg over en ontbrandde tot een liefde die ze niet wilden noch konden ontkennen. “Trouwen zat er vanwege dat priesterschap niet in en dus gingen we samenwonen. Vervolgens hebben we allebei 17 jaar lang als priester-arbeider bij Philips gewerkt, aan de lopende band in SK en SAN op Strijp-S. Daarover hebben we twee boeken geschreven.” Daarnaast verschenen verschillende religieus-filosofische boeken, een dichtbundel en tal van brochures en artikelen van hun hand. Hun pastorale weg loopt nog altijd verder; nu via een website die in alles getuigt van hun liefde voor God en voor elkaar.

Fel tegen celibaat

Vanaf de jaren ’60 streden Jan en Threes als militante priesters fel tegen de onmenselijkheid van het celibaat. “Niet voor onszelf; wij hadden het prima met elkaar. We kwamen vooral op voor die duizenden gehuwde en samenwonende priesters die door het celibaat in hun vrijheid en mens-zijn werden beknot. Zelfs in 2011 nog meende het bisdom een statement te moeten maken en werden wij ontboden om ons te komen verantwoorden voor ons samenwonen en onze artikelen tegen het celibaat. Wij, die al zoveel jaren in liefde samenleefden en altijd beschikbaar waren voor God en de medemens. Natuurlijk zijn we niet gegaan. Waar bemoeien ze zich mee?!”

Geen behoefte en geen tijd voor verbouwingen

Inderdaad, daar hoeft niemand zich mee te bemoeien. Dat doet Sint Trudo evenmin. Wij laten Jan en Threes, die in onze ogen alleen maar bewondering, liefde en respect verdienen, graag hun leven leiden zoals zij dat willen. “Het tocht door ons hele huis, maar dat houdt ons wakker en fris,” lacht Jan. “Centrale verwarming? De gaskachel in de woonkamer is gezellig en voor ons voldoende. Als het boven echt koud wordt, kruipen we lekker dicht tegen elkaar aan onder een elektrisch dekentje. Iemand suggereerde onlangs een traplift. Waarom? Ik ben graag Threes’ lift, rollator en wandelstok en zorg er wel voor dat ze niet valt. En nogmaals, we hebben gewoon geen tijd voor verbouwingen. We hebben nog zoveel te doen, nog zoveel te zeggen en te schrijven. Want weet je, als je ouder wordt is de vol-heid van het leven enorm!”