Gangmaker Anita trakteert haar medebewoners van appartementencomplex De Graal geregeld op gezelligheid met elkaar. Het liefst zonder daarvoor om geld te hoeven schooien bij haar buren. Gelukkig maakt de gezamenlijke statiegeld-spaarpot veel leuks mogelijk. En is er eens iets meer nodig? Dan kent Anita de weg naar het Leefbaarheidsfonds van Trudo.
De Graal ligt op een steenworpafstand van Winkelcentrum Woensel en wordt bewoond door huurders en Slimmer Kopers. In de veertien jaar dat Anita er woont, heeft ze al heel wat georganiseerd. Van een museumuitje tot een mandje pepernoten in de hal en van een erwtensoepmiddag tot de jaarlijkse sjoelwedstrijd.
Het zijn activiteiten die veel bewoners kunnen waarderen, merkt ze. “Het merendeel van de 21 appartementen wordt bewoond door oudere alleenstaanden. Dan is een beetje contact met de buren best fijn. Bewoners mogen daarom naar bijna alle activiteiten een bekende van buiten meenemen. Zo leert iedereen weer nieuwe mensen kennen.”
De kosten hiervan zijn bescheiden. Kleinigheidjes betaalde Anita daarom vaak uit eigen zak. “Tot 10 euro hoor, daarboven vroeg ik deelnemers om een bijdrage.” Maar dat laatste zat haar niet lekker. “Ik houd er niet van om bij mijn buren om geld te schooien. Dus stelde ik aan medebewoners voor om ons statiegeld op te potten voor gezellige dingen. Sindsdien bracht een vast groepje buren hun lege flessen naar mij. Ik leverde het in en het geld stopte ik in een speciale envelop.”
Toen zich een gezamenlijk spaardoel aandiende, kwam het spaarsysteem pas echt goed op stoom, vertelt Anita: “De binnentuin in ons complex is een geliefd plekje om elkaar te treffen. Maar juist op zonnige dagen werd die maar mondjesmaat gebruikt: er was te weinig schaduw. We hadden wel een parasol, maar daar pasten we nauwelijks met z'n tweeën onder. Bovendien was ik als de dood dat iemand van de ouderen over de parasolvoet zou vallen. Een goedkoop schaduwdoek dat we hadden aangeschaft was op een fiasco uitgelopen. Na elke bui bleef er water in staan.”
Tijdens een wandeling door de buurt stuitten Anita en een paar medebewoners op een winkeletalage met daarin een plaatje van een permanente overkapping. “Geknipt voor onze binnentuin. Maar wel even een investering.” Anita besloot een oproep in de hal te hangen: laten we dit met statiegeld bij elkaar sparen. Hierna stapelden de flessen en blikjes zich op bij haar voordeur. “Zelfs het bezoek van bewoners spaarde met ons mee.”
Tegen de tijd dat de lente voor de deur stond, zat er een dikke 500 euro in kas. “Een mooi bedrag, maar in dit tempo zouden er al spaarders gehemeld zijn nog voor ze van de overkapping konden genieten”, grapt Anita. Hierop diende ze een aanvraag in bij het Leefbaarheidsfonds van Trudo voor het ontbrekende deel. En omdat De Graal dit jaar haar dertigjarig jubileum viert, vroeg ze nog een extra bijdrage voor een bewonersdiner. “Ik kreeg al snel bericht dat het akkoord was. En wat een meevaller was: ik ontving niet alleen een bedrag voor elke huurder, maar ook voor iedere Slimmer Koper!”
De overkapping bleek een groot succes. De bewoners hebben in de binnentuin volop kunnen genieten van een prachtige zomer. Dat heeft de burenbanden nog meer aangehaald; maar liefst twintig mensen schreven zich in voor de Chinese rijsttafel die Anita heeft geregeld. “Twee dames zijn bewoners van het eerste uur. Die verdienen natuurlijk een mooie bos bloemen, betaald uit onze statiegeld-spaarpot.”