Resultaten
ma 14 okt 2024

Bezoek 'Welcome In My Backyard' tijdens DDW24

Trudo staat voor inclusiviteit, gelijke kansen en leefbare wijken waarin voor iedereen plek is. In onze zoektocht naar geschikte locaties voor woonruimte voor bijzondere doelgroepen zoals (voormalig) dak- en thuislozen, verslaafden en statushouders, stuit Trudo meer en meer op weerstand. 'Not In My Backyard' is een veelvoorkomend sentiment. Met onze expositie Welcome In My Backyard onderzoeken we tijdens de Dutch Design Week of het anders kan en hoe we tot een meer inclusieve stad kunnen komen.

Samenleven doe je niet alleen

In Eindhoven heerst een groot woningtekort. Een eigen woonplek wordt in rap tempo onbetaalbaar en bouwplannen lopen vertraging op door stijgende kosten, trage procedures en bezwaar van omwonenden. Onze kwetsbare medemens heeft hier veel last van, aangezien zij beperkte middelen en een klein netwerk hebben om passende huisvesting te vinden. Woningcorporatie Trudo is er niet alleen voor Eindhovenaren met een bescheiden inkomen, maar juist ook voor deze doelgroep, die om uiteenlopende redenen extra kwetsbaar is.

Trudo merkt dat het draagvlak om samen te wonen met kwetsbare stadsgenoten afneemt. In toenemende mate is er bezorgdheid, weerstand en bezwaar bij het plaatsen van deze doelgroep in de stad. Terwijl we geloven dat iedereen een dak nodig heeft en kansen verdient om mee te doen in onze maatschappij. Met Welcome In My Backyard onderzoeken we hoe het ook anders kan.

Welcome In My Backyard

De interactieve expositie Welcome In My Backyard is tijdens Dutch Design Week 2024 te bezoeken in het Chinees Paviljoen op Strijp-S.  Bezoekers van de expositie, met onder andere een tunnel van verzet en verhalen van medemenselijkheid, ervaren zelf hoe het is om ongewenst te zijn en worden aan het denken gezet over hun plek in de samenleving.

Welcome In My Backyard is een plek waar je:

  • ... een reis maakt door een mini-samenleving
  • … vooroordelen naar je hoofd geslingerd krijgt
  • … in de verhalen duikt van ervaringsdeskundigen
  • ... voelt hoe het is om in iemand anders' schoenen te staan
  • … aan het denken wordt gezet over jouw plek in de samenleving

Bezoek Welcome In My Backyard tijdens DDW24

#stopdestilte Verhalen van medemenselijkheid

Onderdeel van de expositie zijn verschillende verhalen van #stopdestilte, een campagne van Stichting Springplank om de stigmatisering van dak- en thuislozen tegen te gaan. De audio-verhalen van #stopdestilte laten zien dat dak- of thuisloos zijn geen ver-van-je-bed-show is, maar de ongelukkige samenloop van een paar tegenslagen te veel.

Welcome In My Backyard is gemaakt met behulp van de input van:

Expo en onderzoek door: