Resultaten
ma 15 jul 2024

Broers Berend en Dries wonen naast elkaar in Haasje Over

Wonen in een loft op Strijp-S, er zijn er genoeg die hier van dromen. Op vrijkomende woningen in bijvoorbeeld Haasje Over wordt dan ook veel gereageerd. Hoe bijzonder is het dan wanneer zowel jij, als je broer ingeloot worden voor zo’n loft? Het overkwam broers Berend en Dries, tot hun beider verbazing. De één hoorde drie weken na de ander dat hij ingeloot was voor een loft op de zevende etage.

Om kans te maken op een loft in Haasje Over moet je reageren via Wooniezie én een motivatiebrief toevoegen. De inhoud van de brief moet over community gaan: waarom ben jij de juiste bewoner voor een woning in dit gebouw en in deze buurt? Heb jij een passende motivatie? Dan word je opgenomen in de loting en hebben alle potentiële huurders evenveel kans op een woning. 

Berend, 25 jaar en sinds begin 2023 bewoner van Haasje Over, vertelt hoe dat proces bij hem verliep: “Door mijn achtergrond als circulair econoom ben ik erg geïnteresseerd in duurzaamheid en hergebruik van materialen. Dat schreef ik dan ook in mijn motivatiebrief. Mijn woning is ingericht met veel vintage en tweedehands meubels. En ik probeer altijd nieuwe toepassingen te verzinnen voor materialen en gebruiksartikelen. Blijkbaar sprak dat aan, want een tijdje na het insturen van mijn motivatie mocht ik de sleutels van mijn loft in ontvangst nemen. Ik ben super dankbaar voor deze prachtige woning, midden op zo’n dynamische plek in de stad. Eén stap de deur uit en je staat op een evenement, concert of festival, wie kan dat nou zeggen? Maar dat moet natuurlijk ook wel bij je passen. Heel goed dus dat daar op gelet wordt bij de selectie van nieuwe bewoners.”

Liever leuke buren

Berend was net verhuisd naar zijn nieuwe stek in Haasje Over toen hij langsging bij zijn buren om kennis te maken. “Zij zeiden ‘leuk je te ontmoeten, maar we zijn binnen twee weken weer weg!’. Omdat ik natuurlijk graag leuke nieuwe buren wilde, deelde ik de Wooniezie-advertentie van de vrijkomende buur-loft volop. Met mijn vrienden, maar ook met mijn nog thuiswonende broertje. Hij zag wonen in Haasje Over namelijk ook wel zitten.”, aldus Berend.

Ook voor broertje Dries viel het muntje de goede kant op bij de loting. Dries, 23 jaar en onlangs gestart met zijn eigen bedrijf in videografie, vertelt: “Ik benadrukte in mijn motivatiebrief dat ik handig ben en klussen als een uitdaging zie. Ook schreef ik dat ik erg geïnteresseerd ben in het fenomeen ‘community living’.” Dries had geluk en werd met deze motivatie ingeloot als de nieuwe bewoner van de vrijgekomen loft. In mei 2023 nam ook hij zijn intrek in Haasje Over, in de loft naast dat van zijn broer!   

Hechte gemeenschap

Wonen in Haasje Over bevalt de broers goed. “Aan onze zijde van de verdieping wonen we met zijn vijven. Het contact onderling is goed, maar ook met de bewoners van de andere etages ondernemen we van alles. Dat doen we bijvoorbeeld in de gemeenschappelijke ruimtes op de vierde en tiende verdieping. Op de vierde verdieping hangt ook een beamer, handig voor het kijken van het EK voetbal bijvoorbeeld! De community app Area-of-People, die we allemaal gebruiken hier, helpt bij het creëren van een hechte gemeenschap.”, aldus Berend. “En wij vinden het gewoon supergezellig met elkaar in dit gebouw en met de andere bewoners, ik zit zelfs in de evenementencommissie.”, vult Dries zijn broer aan.

 

 

Creatieve genen

De lofts van de broers zijn heel creatief ingericht. Iedere loft op zijn eigen wijze, maar de broers hebben duidelijk allebei een goede smaak. Toegegeven, het helpt natuurlijk wel dat ze een moeder hebben die stoffeerder is en een vader die met zijn handen alles kan maken wat zijn ogen zien. Hij maakte bijvoorbeeld de hoogslaper in Dries zijn woning. Hiervoor gebruikte hij het oude podium van de Effenaar. Het bed staat vol met handtekeningen van artiesten die daar optraden. Van dezelfde plek komen ook de geweldige tafels en banken.

Berends voorliefde voor vintage bracht zelfs twee unieke Philips-stukken terug naar de plek waar ze vandaan kwamen: een stalen locker en een oude brandkast, misschien wel uit een voormalig Philipskantoor? “Dat vind ik wel echt heel gaaf, dat deze meubels weer terug zijn waar ze ooit stonden, op Strijp-S.”, lacht Berend.

Buurman en buurman

De broers hebben het duidelijk erg naar hun zin in Haasje Over. ‘Buurman en buurman’ noemen ze zich ook wel, en dat staat ook op de identieke sleutelhangers die ze gebruiken. Op de vraag hoe groot de kans eigenlijk is, dat je zo naast elkaar wordt ingeloot antwoordt Berend: “Nou das simpel, de kans op toewijzing van een loftwoning is ongeveer 1 op 2000. En dat dus maal twee! Reken maar uit, veel is het zeker niet.” Het is deze broers toch maar mooi gelukt!