Resultaten
wo 25 sep 2024

Groot onderhoud met vibes én een groen dak voor woningen Woensel-West

Woensel-West - van oudsher een arbeiderswijk met woningen uit de jaren '20 - heeft de laatste jaren een flinke metamorfose ondergaan. Met de sloop-nieuwbouwprojecten VoltaGalvani en Plan Celsius zijn veel nieuwe, kleurrijke woningen aan Woensel-West toegevoegd. Het hart van de wijk wordt nog steeds gevormd door de 137 oude woningen en commerciële panden rondom het Edisonplein. Deze woningen krijgen in 2025 een flinke opknapbeurt en een compleet nieuwe uitstraling. Mét de Eindhovense vibes en een groen ROEF-dak. 

In de eerste week van 2025 beginnen de werkzaamheden voor het groot onderhoud. Alle 137 woningen en commerciële panden worden in verschillende fases aangepakt. De woningen worden van binnen en buiten opgeknapt. Er wordt geïsoleerd, de woningen krijgen nieuwe kozijnen en mechanische ventilatie. Ook worden de huizen voorzien van een groen ROEF kruiden- en sedumdak met zonnepanelen. Huurders hoeven voor dit groot onderhoud geen huurverhoging te betalen. 

Huidige situatie

Aan de woningen in en rondom de Edisonstraat zijn in het verleden al eens renovaties uitgevoerd. In de jaren '50 is het mansardedak van de woningen afgehaald en opgetopt met een extra verdieping. Deze 'littekens' zijn nog steeds zichtbaar. Die littekens worden omarmd in het nieuwe ontwerp, waarbij een sterke verwijzing naar de Eindhovense vibes wordt gemaakt. 

Preview voor bewoners

Om alle bewoners te informeren en hun vragen te beantwoorden, werd er op 4 september een informatiemarkt gehouden in de twee proefwoningen aan de Stephensonstraat. Tijdens deze bijeenkomst konden bewoners hun opgeknapte woning alvast bekijken en met een Virtual Reality-bril door de nieuwe straat lopen. Aannemer Knaapen en architecten van De Loods stonden bij de verschillende stand klaar om vragen te beantwoorden. 

Bij onderhoudsprojecten als deze is het verplicht om minimaal 70% van de bewoners mee te krijgen met een akkoordverklaring. Twee weken na de informatiemarkt werd dit percentage ruimschoots behaald. Een succesmomentje dus! Dit betekent dat alle lichten op groen staan en dat we in 2025 kunnen beginnen met het groot onderhoud. De verwachting is dat het project medio 2026 opgeleverd wordt.