Resultaten
ma 22 okt 2018

Irelle en Lunamé vinden alles leuk…nou ja, bijna alles!

Het Kids Plus project in Woensel–West loopt nu ruim 5 jaar. Wekelijks doen er meer dan 100 kinderen en jongeren mee aan het buitenschools programma in de wijk. Het loopt als een trein! Dit is het verhaal van Irelle en Lunamé.

“Je leert er van alles, het kost bijna niets, je komt heel makkelijk in contact met andere kinderen. En het is vooral ook heel erg gezellig.” Irelle is een enthousiaste ambassadrice voor Kids Plus. Net als haar zusje Lunamé heeft ze de afgelopen jaren al aan heel wat leuke activiteiten meegedaan.

Irelle (13 jaar) zit op het Frits Philips Lyceum Mavo. Lunamé (10 jaar) op basisschool ’t Palet. Hun Kids Plus ‘loopbaan’ startte een paar jaar geleden in de Kids+ Huiskamer. Een of twee keer per week waren ze daar te vinden, met een vast groepje van 15 tot 20 andere kids. “Dat was erg leuk,” kijkt Irelle terug. “Veel gezelliger dan thuis maar wat in je eentje op de bank hangen. Echte vriendinnen heb ik aan de Huiskamer niet overgehouden. Maar op school had je wel heel makkelijk contact met elkaar.”

Smaakt naar méér

Irelle wel, die hield een vriendin over uit die tijd. Met haar ging ze op maandagavond naar de Teens, een klein groepje kids van 10 tot pakweg 17 jaar. “Met die Teens deden we van alles. Kletsen, een workshop breakdancen, samen naar de bioscoop.” Dat smaakte naar meer en Irelle ging bij het meidenprogramma Inside Out, waar ze aan verschillende workshops deelnam. “Dingen maken met een 3D-pen bijvoorbeeld. Foto’s maken met een lange sluitertijd en allerlei lichteffecten. En de cover van een tijdschrift maken, compleet met make-up en fotoshoot! Je leert samenwerken, met heel andere kinderen omgaan … echt heel leuk!”

Muzikale zusjes

Dans en muziek zijn echt ‘hun ding’. Irelle deed twee keer mee aan een musical en nu is het Lunamés beurt. “Vorig jaar had ik voor het eerst een rol en nu doe ik weer mee.” Irelle begint binnenkort met zangles, wat ze eerder ook al deed, naast drumen gitaarles. “Lunamé heeft ook nog meegedaan met een algemeen muziekprogramma,” voegt moeder Edith toe. “Ze kon daar allerlei muziekinstrumenten uitproberen en heeft daarna een tijdje cello gespeeld. Dat instrument konden we gewoon lenen en mee naar huis nemen om te oefenen. Mooi geregeld hoor!” Vanuit de muziekles spelen de meiden – samen met enkele docenten – ook in een gelegenheidsbandje. Lunamé: “Daarmee treden we op tijdens een festival in de wijk en aan het einde ook voor familie en vrienden. Spannend hoor, maar wel heel leuk!”

Let’s dance

Vooral Lunamé vindt het lekker om actief bezig te zijn. “Toen ik in groep 4 zat, deed ik aan turnen. Nu zit ik al een jaar of drie op streetdance. Ik vind dansen echt het allerleukste wat er is. Elke donderdag in het Spilcentrum. Soms treden we ook op in de wijk of op school. En ook een keer bij het CKE in een grote eindshow. Dat was gaaf!” Nog lang geen genoeg! Graffiti op prullenbakken in de wijk. Alien-kunstwerken (door Lunamé bedacht!) op platen waarmee sloophuizen werden dichtgeplankt. Hutten bouwen. Prentenboeken ontwerpen. 3D printen. KookusPokus.Theater. Ze hebben ondertussen al een lange lijst activiteiten achter hun naam staan, maar gaan beslist door. Irelle: “Vooral met zangles. En ik vond het ook heel leuk om hulpleiding te zijn tijdens de kindervakantieweek.” Voor Lunamé staat een grote rol in een musical op het verlanglijstje. “Als ik maar niet solo hoef te zingen, want dat vind ik eng!”