Resultaten
wo 24 okt 2018

“Je vervelen?! Man, ga toch iets doen!”

Het Kids Plus project in Woensel–West loopt nu ruim 5 jaar. Wekelijks doen er meer dan 100 kinderen en jongeren mee aan het buitenschools programma in de wijk. Het loopt als een trein! Dit is het verhaal van Furkan.

Furkan (16) woont zijn hele leven al in Woensel-West. “Eerst daar, aan de overkant,” wijst hij naar het braakliggende terrein. “Ons huis is gesloopt en we wonen nu prachtig in de nieuwbouw aan de Reamurstraat, hier om de hoek. Je hoort wel eens negatieve verhalen over Woensel- West, maar het is hier al lang niet meer zoals het vroeger was. Deze wijk is een prima plek om als kind op te groeien.”

Een eigen kapperszaak

Na basisschool ’t Palet ging Furkan naar het Eckartcollege; nu doet hij Economie & Ondernemen op Olympia van het Christiaan Huygens. Komt goed uit, want hij wil straks zijn eigen kapperszaak beginnen. “Dan moet je meer kunnen dan knippen alleen. Je moet ook weten hoe je een onderneming runt.”

Huiswerkbegeleiding

Furkan kijkt met plezier terug op zijn kinderjaren in Woensel-West. Veel vrienden, een fijne basisschool, altijd wel iets te doen. Zo deed hij een aantal jaren mee met Huiswerkbegeleiding, in groep 8 en ook nog in de brugklas. “Echt nodig was dat niet, want ik haalde prima punten op school en maakte daar vaak al mijn huiswerk af. Maar het is leuker om dat samen met anderen te doen. Je kunt elkaar helpen en als het echt moeilijk wordt is er de begeleider. En kom je thuis, dan is je huiswerk al klaar. Een win-win situatie, toch?”

Een plek voor jongeren

Ook buiten school zochten Furkan en zijn vrienden elkaar vaak op. Doen ze nog steeds. “We spelen bijvoorbeeld zaalvoetbal op ’t Palet. Op maandagavond lekker een balletje trappen, gewoon voor de lol. We hebben ook wel eens als Club Woensel meegedaan met een toernooi voor Eindhovense scholen en clubs. We zien elkaar nog steeds vaak. Het zou fijn zijn als er ook voor onze leeftijd een vaste plek was waar je elkaar rustig kunt ontmoeten, zonder dat dat meteen geld kost en anderen tot last bent. Zo’n plek mis ik nog wel in onze buurt.” Tegelijk merkt Furkan dat het contact met zijn matties wat verwatert, nu ze ouder worden. De meesten hebben een bijbaantje, willen wat geld verdienen en gaan wat vaker naar de stad. “Maar we zien elkaar nog wel. Gelukkig, want ik ben niet zo’n type dat thuis maar wat op de bank hangt. Dan zoek ik liever iemand op of ga ik naar de kapsalon. Oefenen op mijn vrienden, ja. Tot nu toe gaat dat goed … ik heb tenminste nog met niemand ruzie gekregen,” lacht hij.

Genoeg te beleven!

Een fijne wijk, waar heel veel is te doen. “Zeker voor kinderen,” besluit Furkan. “Soms zie ik jongeren op straat hangen, zich maar een beetje vervelen. Dan denk ik man, ga toch iets doen! Sporten, leren, muziek maken, dansen … Er is genoeg

Meer Kids Plus verhalen
Irelle en Lunamé vinden alles leuk…nou ja, bijna alles!