Resultaten
do 12 sep 2024

Kamer over? Verhuren mag!

De woningnood is groot. De vraag is hoog en het aanbod laag. Hoor jij bij de groep die wel een woning wist te vinden in deze krappe woningmarkt? Misschien kun je dan wel iets betekenen voor iemand die dringend op zoek is naar een woning.  

Heb jij een kamer over die leeg staat? En kun jij wel een extra zakcentje gebruiken? Overweeg dan eens je kamer te verhuren aan bijvoorbeeld een student of iemand anders in woningnood. Het verhuren van een kamer in jouw woning noemen we hospitaverhuur. In de gemeente Eindhoven is het toegestaan om een kamer in jouw woning te verhuren aan iemand die het nodig heeft. Dit geldt voor zowel huur- als koophuizen, dus als Trudo huurder of Slimmer Koper mag jij ook een kamer verhuren. Wel onder bepaalde voorwaarden natuurlijk.

Hoe werkt het?

  • Vooropgesteld moet jouw woning natuurlijk ruim genoeg zijn om er met meerdere personen te gaan wonen. De kamer die je verhuurt, moet minimaal 10 m2 zijn.
  • De badkamer, keuken en toilet deel je met jouw huurder.
  • Aan jouw huurder mag je huur vragen, met een maximum van €350,00 per maand.
  • Je start in principe met een tijdelijk contract van één jaar, waarbij er een proeftijd is van negen maanden. Tijdens die proeftijd kunnen zowel jij als de huurder het contract opzeggen zonder reden. De huurder heeft in die tijd dus geen huurbescherming. Voor jou als verhuurder geldt tijdens deze periode een opzegtermijn van drie maanden. De huurder heeft één maand opzegtermijn.
  • Zijn jullie na het eerste jaar beiden tevreden? Dan kun je ervoor kiezen om de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd voort te zetten.
  • Voor Slimmer Kopers geldt: een verzoek wordt alleen in behandeling genomen als het is voorzien van een akkoordverklaring van de geldverstrekker. 
  • Goed om te weten: hospitaverhuur kan invloed hebben op de Bijstandsuitkering en de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO).

Onderzoek de mogelijkheden, samen met Trudo

Nog niet zeker of dit bij jou past? Doorloop onderstaande flowchart dan eens. Misschien helpt het je wel. Kom je rechtsonderin uit? Meld je dan bij Trudo, dan gaan we graag het gesprek met je aan en bekijken we de mogelijkheden. Je hebt voor hospitaverhuur altijd schriftelijke toestemming van Trudo nodig, dus dit is een belangrijke stap.

Bepaal zelf aan wie je verhuurt

Ken jij zelf iemand – bijvoorbeeld een vriend(in), familielid of student - die hard op zoek is naar een fijn onderkomen? Dan kun je via hospitaverhuur deze persoon een plek in jouw woning aanbieden. Ken jij niemand in jouw eigen kring, maar heb je wel een extra kamer over die je graag wilt verhuren? Dan koppelen wij je graag aan een potentiële huurder. Natuurlijk starten we altijd met een vrijblijvende kennismaking met de mogelijke huurder en kijken we goed of er een ‘match’ is. Jij bepaalt uiteindelijk zelf aan wie je verhuurt.

Meer informatie over hospitaverhuur vind je op deze pagina. Op deze pagina kun je ook jouw interesse doorgeven of een vraag over hospitaverhuur stellen.