Wat als we installaties niet meteen weggooien, maar de materialen hergebruiken of recyclen? Dat kan leiden tot bijvoorbeeld minder CO₂-uitstoot en meer innovaties. Op 12 maart hebben we een belangrijke stap gezet naar 100% circulair installeren in 2050. Dertien woningcorporaties in de Metropoolregio Eindhoven (MRE) en vijf installateurs tekenden een commitmentverklaring om alle installaties in woningen volledig circulair te maken in 2050.
De installatiesector verbruikt veel grondstoffen. Door materialen opnieuw te gebruiken, te recyclen en slimmer te verwerken, verminderen we afval en verkleinen we onze impact op het milieu. Dit zorgt voor minder CO₂-uitstoot, meer innovaties en economische groei. Duurzaam wonen wordt hiermee niet alleen haalbaar, maar ook de norm.
Met deze commitmentverklaring zijn nieuwe afspraken gemaakt. De woningcorporaties zetten circulariteit op de agenda bij nieuwe projecten en installateurs zoeken naar slimme oplossingen en gebruiken vaker universele onderdelen. Daarnaast worden duidelijke afspraken gemaakt met de fabrikanten en wordt er gewerkt aan trainingen en nieuwe manieren van werken die de circulaire aanpak ondersteunen.
De dertien woningcorporaties in de MRE: Woningbouwvereniging Bergopwaarts, Woningstichting Compaen, Goed Wonen Gemert, Woningstichting Helpt Elkander, Trudo, woCom, Wooninc, Woonbedrijf, Woonstichting ’thuis, Woningbelang, Woonpartners, Woningbouwvereniging Volksbelang en WSZ
Installateurs: Feenstra, Kemkens, Van den Hoff installatiebedrijf bv, Breman Installatiegroep en Sankomij