Resultaten
do 26 sep 2024

Plan Celsius wint de ARC24 Stedenbouw Award

Met trots delen we dat Plan Celsius in Woensel-West de ARC24 Stedenbouw Award gewonnen heeft! Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan een stedenbouwproject met een belangrijke maatschappelijke bijdrage aan stad en omgeving.

Plan Celsius: kleurrijk, sociaal en toekomstgericht

In de wijk Woensel-West, rond het Celsiusplein, heeft Trudo 400 oude woningen vervangen. Verspreid over een periode van zes jaar hebben we onder de noemer Plan Celsius in vier fases 449 sociale huurwoningen en 41 commerciële en maatschappelijke ruimtes opgeleverd. Elk van de deelprojecten van Plan Celsius heeft een eigen karakter en sfeer. Gemeenschappelijke componenten zijn opvallende poorten, veel kleur en levendige, groene openbare ruimte. 

Het project staat niet alleen voor de visuele vernieuwing van Woensel-West, maar ook voor een sociaal succesverhaal. Met Plan Celsius is een belangrijke stap in de goede richting gezet voor Woensel-West. De wijk had in het verleden te kampen met een slecht imago. De afgelopen 20 jaar is Woensel-West enorm veranderd. Door nauwe samenwerking met bewoners en betrokken organisaties is de leefbaarheid in Woensel-West flink opgekrikt: de werkloosheid is gedaald, het onderwijsniveau is gestegen en het sociale weefsel van de buurt is versterkt. Dit alles ging hand in hand met de fysieke vernieuwing van de wijk.

Uit het juryrapport

In het project Celsius zijn volgens de jury alle succesfactoren aanwezig. Woningcorporatie Trudo toonde zich op haar best in de wijkvernieuwing van het Eindhovense Woensel-West door te starten bij de sociaal-maatschappelijke opgave van het gebied. Zo is ruimte ingebouwd voor acceptatie van de plannen bij de buurt, die vooral draaiden om het creëren van een nieuw gezicht om het slechte imago van de buurt zichtbaar te veranderen.

Woensel-West stond bekend als een stenige wijk met hardnekkige sociaal-maatschappelijke problemen. Met de nieuw opgerichte Buurtonderneming zijn deze problemen aangepakt door onder andere een naschoolprogramma en taallessen. Ook is vastgoed in de wijk verbeterd en gerenoveerd. Tegelijk is de ruimtelijke vertaling van de wijkaanpak uitgevoerd door Buro Lubbers en Tarra Architectuur & Stedenbouw. De ontwerpers werkten hierbij van kwadrant naar kwadrant, zodat bewoners konden doorverhuizen en lessen konden worden meegenomen naar het volgende deel.

De jury omschrijft de aansluiting van Plan Celsius op de omgeving als verrassend én tegelijk vanzelfsprekend. De hele wijk is ontwikkeld op basis van drie standaard woningtypen die zijn opgewaardeerd door ogenschijnlijk simpele architectonische ingrepen, zoals een pergola of kleurverspringing in de gevel. Tezamen met in het oog springende muurschilderingen op de kopgevels en een centraal gelegen buurthuis heeft de wijk een rigoureuze identiteitsverandering ondergaan. Door de focus op community in de stedenbouw en radicaal optimisme in de architectuur liet het team van corporatie en ontwerpers zien dat stedenbouw vooral gemeenschapsbouw is.