Resultaten
di 18 apr 2023

Primeur in de Botenbuurt: groene daken geplaatst

Energieopwekkend. Isolerend. Biodivers. Circulair. En vooral flink groen. Dat vat ROEF®, het nieuwe concept van KnaapenGroep voor groene daken, goed samen. De eerste drie ROEF®-daken zijn te vinden in Eindhoven, op Trudo-woningen in de Botenbuurt. Op korte termijn volgen nog twee daken. 

Wethouder Rik Thijs plaatste op donderdag 13 april, tijdens de feestelijke opening van de groene daken, een vierkante meter aan sedumkratten op een van de huizen. Hiermee werden de drie daken voltooid. De Tjalkstraat, waar de woningen met groene daken te vinden zijn, is nu een stukje groener. De bewoners kunnen nu de voordelen van hun groene dak gaan ervaren. En dat zijn er best wel wat.

ROEF® in een notendop

ROEF® is modulair dak, dat op vrijwel elk zadeldak – een traditioneel dak met twee hellende kanten - past. Het dak is snel te plaatsen, het streven is in één dag. Hierdoor ervaren bewoners weinig overlast. Het dak is duurzaam op verschillende manieren. Zo slaat ROEF® CO2 op én vermindert de CO2-uitstoot door het gebruik van gerecyclede materialen. Die materialen zijn na de levensduur van het dak, geschat op minimaal 50 jaar, weer herbruikbaar. Daarmee is het dak volledig circulair. De zonnepanelen op het dak wekken duurzame energie op: genoeg voor de woning, maar niet te veel. Om zo overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen.

Groen en nestkasten op én in het dak bevorderen de biodiversiteit. Het dak bevat sedum, maar ook beplanting die de biodiversiteit bevordert. Kastjes voor bijen, vlinders en andere insecten maken het dak compleet. 

De beplanting op het ademende dak houdt warmte vast in de winter en zorgt voor verkoeling in de zomer. Comfortabeler wonen dus! Het dak houdt ook water vast en voorkomt daarmee wateroverlast in de wijk en overbelasting van het riool bij fikse regenval.

Om te onderzoeken hoe het dak ‘presteert’ ten opzichte van een traditioneel dak met pannen, bevat het dak sensoren. Zo wordt er bijvoorbeeld onderzocht of de zonnepanelen meer opbrengen dan op niet-groene daken. En of er minder wateroverlast door ontstaat. Ook zijn er sensoren die inzicht geven in het onderhoud van het dak: wanneer heeft het water en meststoffen nodig? De vogelhuisjes worden ook onderzocht: er zijn camera’s geïnstalleerd die hopelijk snel beeld leveren van vogels die zo’n kastje in gebruik nemen. De beelden hiervan zijn binnenkort online te bekijken.

Een samenwerking om trots op te zijn

Het idee voor ROEF® ontstond een jaar geleden bij KnaapenGroep. Technisch manager Rob Pittens is de geestelijk vader van het groene dak. Hij stelde een uitgebreide wensenlijst op voor zijn ‘droomdak’.  Zo moest het een dak worden dat je snel kunt plaatsen, in een serie van één toepasbaar is en dat past op ‘standaard’ corporatiewoningen. En het moest groen en energie-opwekkend zijn, met veel aandacht voor flora en fauna.

Toen het idee gevormd was, ging Knaapen op zoek naar een partner met woningen waarop de groene daken geplaatst konden worden. Knaapen kwam bij Trudo uit. “Trudo is altijd bereid om mee te denken over innovatie. We waren nog niet thuis van het eerste gesprek of ze belden al dat ze mee wilden werken”, vertelde Pittens onlangs tegen het Eindhovens Dagblad. Bij Trudo zijn we erg trots op deze samenwerking.