Bij Trudo staan we voor inclusiviteit, gelijke kansen en buurten waar iedereen welkom is. Helaas stuiten we bij het vinden van locaties voor de huisvesting van doelgroepen zoals (voormalig) dak- en thuislozen, verslaafden en statushouders, steeds vaker op weerstand. Het 'Not In My Backyard'-gevoel speelt hierbij een grote rol. Mensen zijn vaak wel voor een inclusieve maatschappij, maar vrezen overlast wanneer er bijvoorbeeld in hun buurt een projectpand voor voormalig daklozen wordt geopend. Tijdens de Dutch Design Week onderzochten we met onze expositie Welcome In My Backyard waar die weerstand vandaan komt en of het ook anders kan. Op maandag 2 december gaven we een vervolg aan dit onderzoek met ons Stadsdebat.
Tijdens het Stadsdebat onderzochten we met zo’n 70 deelnemers wat er nodig is om huisvesting van kwetsbare doelgroepen beter te regelen. Aan de hand van stellingen als ‘weerstand uit de buurt mag nooit de huisvesting van kwetsbare mensen in de weg staan’ en ‘vooraf de buurt informeren over de huisvesting van kwetsbare mensen geeft hen een oneerlijke start’ gingen we met een gemêleerd gezelschap het gesprek aan. Dit resulteerde in een avond met volop ruimte voor het delen van standpunten en ervaringen – zowel positief als negatief. Ook werd er actief meegedacht over wat goed werkt en wat anders zou moeten.
Het was een avond met open gesprekken, waar alle meningen, gedachten en ideeën er mochten zijn. We bedanken iedereen die aanwezig was voor zijn of haar komst, voor de eerlijke reacties op de verschillende stellingen en voor de hoge betrokkenheid bij dit thema.
Inclusiviteit is een belangrijk thema voor Trudo. Het is een van onze vijf strategische focuspunten. Inclusiviteit houdt in dat Trudo zich richt op het creëren van een woonomgeving waarin iedereen, ongeacht achtergrond, inkomen of situatie, de kans krijgt om deel te nemen aan de maatschappij en toegang heeft tot betaalbare huisvesting. Want bij Trudo geloven we dat een inclusieve gemeenschap de basis vormt voor een sterke en veerkrachtige samenleving.
De opbrengst van ons onderzoek tijdens de Dutch Design Week en de input van het Stadsdebat vormen ingrediënten om meer lading te geven aan het thema Inclusiviteit. Daar gaan we in 2025 verder mee aan de slag, zodat we tot concrete acties en verbeteringen komen.