Resultaten
Veemgebouw

Het Veemgebouw: van Philips-pakhuis naar opgetopt gebouw met een mix aan functies

Foto: Norbert van Onna

Het Veemgebouw, het markante ‘gestreepte’ gebouw aan de Torenallee op Strijp-S, is al sinds 2009 in bezit van Trudo. Gebouwd in 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog, deed het gebouw jarenlang dienst als magazijn voor de producten die Philips in de andere fabrieken op Strijp-S maakte.

In de periode 2013 - 2015 wordt het pand opgeknapt en klaargemaakt voor een nieuwe mix van functies. Vanwege de lage verdiepingshoogtes en de weinige lichtinval leent het gebouw, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Anton en Gerard, zich in eerste instantie niet voor een woonfunctie. Daarom zocht Trudo naar een alternatief. Er werd gekozen voor een mix van parkeren, winkelen en horeca. In 2015 opent op de begane grond De Vershal haar deuren; een plek waar kleine horeca-ondernemers hun zaak konden openen. Op de bovenliggende verdiepingen kunnen bewoners en bezoekers van Strijp-S parkeren. De resterende verdiepingen daarboven stelt Trudo beschikbaar voor tijdelijke exploitatie en startende ondernemers. Je vindt er een VR-experience en de Dutch Design Week strijkt er ieder jaar neer. Ook worden er regelmatig voorstellingen opgevoerd en zijn er exposities te zien.

Een delicate operatie: 11.500 ruitjes vervangen

De jaren 2019 en 2020 staan in het teken van grootschalig onderhoud aan de ruwbouw van het Veemgebouw. De complete gevel wordt hersteld, net zoals de stalen kozijnen. Hiervoor worden maar liefst 11.500 ruiten in het pand vervangen. Nadat de noodzakelijke herstelwerkzaamheden uitgevoerd zijn, is het tijd om een al eerder gemaakt plan tot uitvoering te brengen.

Foto:Norbert van Onna

Realisatie van 39 woningen óp het dak

In 2021 en 2022 realiseert Trudo 39 woningen bovenop het Veem. Het bijzondere ontwerp voor deze zogenaamde ‘optopping’ maakte de Londense architect Caruso St. John al jaren eerder. Door de financiële crisis werd het toen niet uitgevoerd. Dat gebeurt ruim tien jaar later alsnog. Zo krijgt Het Veem alsnog haar woonfunctie.De architectuur van de opbouw volgt de stijl van het gebouw eronder. De ronde vormen die in de bestaande bouw zitten, komen terug in de opbouw met een baksteen die daar perfect bij past. In totaal bouwden we 19 studio’s, 19 maisonnettes en één woonhuis met drie verdiepingen. Dat alles rondom een groen binnenhof op ruim 30 meter hoogte met natuurlijk een waanzinnig uitzicht! De nieuwe bewoners van het Veemgebouw prijzen zich dan ook heel gelukkig.

Foto:Norbert van Onna

Kroon op het werk

In maart 2022 worden de woningen in gebruik genomen en tegen het einde van datzelfde jaar trekken de eerste ondernemers in de nieuwe commerciële ruimtes op de hoogste verdiepingen van Het Veem. Tot slot krijgt het Veem met het plaatsen van een verlichte zendmast in juni 2022 een kroon. Dit lichtkunstwerk van Peter van Kempen licht zodra het donker wordt op in verschillende vormen en kleuren. Het ‘torentje’ is een moderne verwijzing naar de houten zendmast die vroeger op het Veemgebouw stond en die gebruikt werd voor experimentele televisie-uitzendingen.

Van nationale allure

Het Rijksmonument is met veel gevoel en respect voor esthetiek en authenticiteit gerenoveerd én uitgebreid. Daar zijn niet alleen wij trots op, het Veemgebouw valt ook op bij vakgenoten en partners. Zo is het Veemgebouw dit najaar genomineerd voor de NRP Gulden Fenixprijs in de categorie Transformatie. De zeldzame mix van wonen, werken, winkelen, ontspannen én parkeren maakt het Veemgebouw volgens de jury van de NRP-prijs uniek. Van supermarkt tot notenbar, en van VR-experience tot huurwoningen: Het Veem heeft het allemaal. De opbouw sluit naadloos aan op het bestaande ontwerp en zorgt voor een echte eyecatcher op Strijp-S, aldus het juryrappport

Ook voor de Dirk Roosenburgprijs werd het Veemgebouw in 2023 genomineerd. Dit is dé Eindhovense architectuurprijs, die iedere twee jaar wordt uitgereikt. De jury roemde het interessante en gemengde programma van het gebouw. Niet het Veemgebouw an sich, maar Trudo als opdrachtgever, won de Dirk Roosenburgprijs 2023.

Partners

Stam en De Koning, Caruso St. John, V-architecten, Tielemans, Visietech, Buro Lubbers.

Verhuur

Alle woningen zijn verhuurd. De woningen bovenop het Veemgebouw worden verhuurd aan huishoudens met een middeninkomen. Als er een woning vrijkomt gaat de verhuur via Stayinc

Bouw Veem 2021 - 2022 

 

Binnenkijken in de woning van Jalou